top of page
Yazarın fotoğrafıUğur Uçar

Networking Tavsiyeleri - 16 Pazarlama Profesyonelinin Ağzından Güçlü İlişkiler Kurmanın Sırları

İlişki kurmak en temel ihtiyaçlarımızdan biridir ve insanlığın besin zincirinde bu noktaya gelebilmesinde sosyalleşebilmenin ve kalabalık gruplar oluşturabilmenin önemli bir yeri vardır.


Sektör etkinliklerinde yüz yüze network oluşturma, profesyonel hayatta önemli bir husustur. İster fiziksel ister dijital alanda olsun, konferanslarda değerli bağlantılar kazanmak mümkündür. Üstelik bu bağlantılar sadece yapmakta olduğunuz iş için değil, gelecekte kişisel amaçlarınız için de faydalı olabilir.


Tabii ki herkes doğuştan aynı yeteneğe sahip değildir. Sosyal açıdan en becerikli insanlar bile konuşacak doğru insanları bulmakta, sohbetleri başlatmakta veya etkinlik bittikten sonra bu bağlantılarını iş fırsatlarına dönüştürmekte zorlanabilir.


Bu yüzden hem fiziksel konferansların hem de COVID dönemindeki dijital toplantıların çıktılarından bazı ipuçları paylaşacağım. Bunun için 16 profesyonel pazarlamacından alıntılar yaptım ve açıklamaya çalıştım.



Güçlü bir kişisel markanız varsa, insanlar sizinle konferanslarda iletişim kurmak isteyecektir.

– Leonard Kim


Bu elbette uzun ve uğraş gerektiren bir süreç ancak pazarlama konferansına Philip Kotler olarak gidiyorsanız, ilgiyi üzerinize çekeceğinize emin olabilirsiniz. Profesyonel kişisel markanızı oluşturmak için en iyi başlangıç Linkedin üzerinde olacaktır. Bir blog başlatabilir, sosyal medyada yararlı içerikler oluşturabilirsiniz.


Gitmeden önce buluşmak ya da tanışmak isteyeceğiniz insanlarla bağlantı kurmak için mutlaka bir planınız olsun. Takviminize uygun tarihi ve saati belirleyin.

-Lisa Loeffler


Zaman yönetimi bu toplantıların çok kritik bir konusu. Eğer hem kendi zamanınızı planlar hem de tanışmak isteyeceğiniz insanların programları hakkında bilgi edinirseniz süreç daha verimli ilerleyecektir.


Satış için oradaysanız, tanıştığınız kişilerden kendileri hakkında bir şeyler dinleyin. Bu iyi bir insan olmak için değil, satış konuşmasına başlamadan önce onları nitelendirmek için.

– Keegan Vance Forte


Satışın en önemli kısmı karşınızdaki insanı dinleyebilmek ve ihtiyaçlarını okuyabilmektir. Karşınızdaki insanın kendi ihtiyaçlarını gözardı etmemeli ve sizinle daha açık olabilmesi için onlar hakkında bir şeyler öğrenmelisiniz. Bu aynı zamanda ne tür bir satış stratejisi izleyeceğiniz hakkında da değerli fikirler sunacaktır.


"Merhaba, ikimizin de X konferansına katıldığımızı fark ettim" diyen kişiselleştirilmiş bir LinkedIn mesajına bayılıyorum.

– Claire Trévien


Kişiselleştirilmiş içerik ve ürünler trendi giderek büyüyor. Tanışmak için de böyle stratejiler izlemeniz çok akıllıca olacaktır. Bu insani ilişkiler kurmanıza fayda sağlar. Ayrıca hangimiz inbox’ımızda bir yeni mesaj görmekten hoşlanmıyoruz?

Ayağa kalk ve sadece gözlem yap.

– C.D. Houston


Şahsen yeni girdiğim ortamda yapacağım ilk iş gözlem yapmak olur, sessizce oturur ve insanları izlerim. Bu onlar hakkında çok fazla fikir verir ve bir sonraki hamlemi planlamama yardımcı olur. Sadece gözlemleyerek çok fazla şey öğrenebilirsiniz.


Eğlenceli bir maske takın. İnsanlara gelip sizinle konuşma fırsatı verir.

– Lisa Dougherty


Bu günlük hayatta da faydalı olabilecek bir tavsiye. Hızlı tüketilen medya içeriklerinin hemen ardından tişörtleri, anahtarlıkları, kostümleri üretilir ve satılır. Bu insanların bir gruba ait olma ihtiyacını besler ve sohbetin başlangıcı için kıvılcım yaratır. (Katıldığınız konferansın içeriğine göre akıllıca bir seçim yapmayı gözardı etmeyin…)


Bloglarını, kitaplarını veya sunumlarını neden beğeniyor olduğunuzu konuşmacılara anlatarak kendinizi tanıtın.

– Roger C. Parker


İnsanlar ürettikleri iş hakkında konuşmayı sever, pozitif ve negative eleştirilere açık olur. Çünkü gerçekten bir değer üreten insanlar işlerini iyileştirebilmenin eleştiriden geçtiğini bilir.


Bir grup içersindeyken birini gördüğünüzde ona bakın ve merhaba deyin. Grubunuza katılmasını sağlayın.

-Bill Cushard


Kalabalık gruplarda favori insanlarımdır; az konuşan insana söz hakkı veren ve dışardan birini gruba dahil edebilenler… Bunlar güçlü ilişkiler kurmak için çok ince düşünülmüş hareketlerdir.


Yalnız olan birini görürseniz, onu başka biriyle tanıştırın, ister iyi bir arkadaş olsun, isterse beş dakika önce tanıştığınız biri olsun.

– Kyle Akerman


Yazının başında bahsettiğim gibi, herkes benzer sosyal yeteneklere sahip değil, bazen ufak bir itiş gücü gerekebilir. Bu itiş gücü olun.


Yemeğin yanında kalın ve konuşma size gelsin.

– Daniel Kingsley Daines-Hutt


Bir keresinde birlikte yemek yemenin en sağlam ilişkilerin temellerini attığına dair bir yazı okumuştum...


Her akşamın sonunda o gün tanıştığınız kişilere e-posta gönderin. Sizi zihinlerinde sağlamlaştırmaya yardımcı olacaktır.

– Tyler Logtenberg


Tembel olmayın ve follow-up e-maili atın.. İlişkinizi sürdürebilmek için sohbetin devam etmesini sağlayın.



Benim tavsiyelerim:

  • Kartvizitlerin arkasına ufak notlar alın.

  • Konferans için bir app ya da website arayüzü varsa olabildiğince etkin kullanın.

  • Tanıştığınız insanları Linkedin’de aratın ve ortak bağlantılarınız var mı bakın.

  • Konferans sonrası parti varsa gidip gitmeyeceklerini sorun.



Sanal Konferanslar İçin Tavsiyeler


Konferans uygulamasını yalnızca konuşmacılarla değil, aynı zamanda katılımcılarla da bağlantı kurmak için kullanın… özellikle LinkedIn'de.

– Paula Monroy

Oturum başlamadan önce sorular sorun veya diğer katılımcılarla sohbet edin. Bir izleyici ilginç veya faydalı bir soru sorduğunda onu tebrik edin

– Ann Gynn

Oturumlar sırasında kameranızı açın. Birçoğumuz videoda olmaktan haz etmiyoruz ama aynı durumda olan başkalarıyla tanışmanın en iyi yolu bu.

– Andrea Larick

Etkinliğin bir uygulaması varsa sağlam bir profil oluşturun ve sosyal medya bağlantılarınızı ekleyin.

– Lisa Dougherty

Dizüstü bilgisayarınızı bir TV'ye bağlayın ve konferansı bir TV programı gibi izleyin. E-postalarla meşgul olmamanız ve dikkatinizin dağılmaması için birebirdir.

– Amie Cangelosi




Yukarıdaki bazı tavsiyeleri not alın ve bir sonraki konferansta kullanmayı deneyin. Eğer etkili olduysa benimle tanışmak ve tecrübelerinizi aktarmak için ucaru.marketing@gmail.com adresinden bana bir e-posta göndermeyi de unutmayın.


Ayrıca yazı hoşunuza gittiyse beni desteklemek için buraya tıklayarak gideceğiniz Linkedln postuna birazcık sevgi gösterebilirsiniz.



Kommentare


bottom of page