top of page
Yazarın fotoğrafıUğur Uçar

Sizi Öne Çıkaracak İçerik Stratejisi Oluşturmanın 8 Adımı

Güncelleme tarihi: 9 Mar 2021


İçerik pazarlama, belirli bir kitleye sunulan güncel konularla ilgili doğru ve tutarlı içeriklerin yaratılmasını içeren stratejik bir pazarlama yaklaşımıdır, her an müşteriye ürünlerimizi tanıtmaktan ve satış gerçekleştirmeye çalışmaktan öte müşterinin sorunlarını çözmek amacıyla bilinçlendirmektir.


İçerik pazarlamasının en önemli özelliği sadık müşteriler yaratma gücüdür. Birçok pazarlama uzmanı içerik pazarlamasının birçok işletme için zorunluluk olduğunu ifade ediyor. Çünkü doğru bilgiyi müşterinize sunduğunuzda sadece müşterileri bilinçlendirip topluma katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda size güvenen müşteriler kazanıyorsunuz.

Ne tür pazarlama yapıyor olursanız olun içerik pazarlamaya işletmenize benzersiz bir katkı sağlayabilir. Sunduğunuz değerin tüketiciye ne gibi faydalar sağladığını tüketicinin aradığı yerlerde anlatırsanız bulunurluğunuz artacaktır. Elbette ürettiğiniz kaliteli içerikler arama motorlarında öne geçmenizi de sağlayacaktır. SEO rekabetin inanılmaz şiddetli olduğu bir alan, sizi öne çıkaracak herhangi bir şeyi görmezden gelmek uygun bir strateji olmayacaktır.


Content Marketing Institute ve Marketing Profs'un 2016'da yaptığı araştırmalara göre pazarlamacıların %70'inin kağıda dökülmüş bir içerik pazarlama stratejisi yok! Peki içerik pazarlama stratejisi nasıl geliştirilir? Bu blogu yaratırken benim de faydalandığım bu 8 adım işletmenizi büyütmenize yardımcı olabilir.




8 Adımda İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?


1. Hedef Belirleme


Kampanya aracılığıyla neye ulaşmak isteniyor? Örneğin B2C (Business to Consumer) pazarlamacıları daha çok marka farkındalığı ve marka bağlılığına odaklanırken B2B (business to business) pazarlamacıları satış ve talep yaratmaya odaklanıyor. Hedefinizi belirlemek plan yapmanızı sağlar, planınızsa gittiğiniz yolda size ışık tutacak yegane araçtır.


2. Hedef Kitle Haritalaması


Kitleleri tanımaya ve onları anlamaya çalışılmalıdır. Bunun için bir Buyers Persona aracı kullanmak faydalı olabilir. Bu aşama Segmentasyon - Hedefleme - Konumlandırma'dan oluşan pazarlamanın ana ilkelerinden birinin uygulanmasını gerektirir. Müşteriler kim ve neler istiyorlar sorusuna cevap ararız? "Müşterilerimiz" ya da "kadınlar" gibi genel ifadeler yerine daha spesifik altkümeler belirlenir. En önemli ölçüt davranışsaldır.


3. İçerik Belirleme ve Planlama


İçerikle ilgili fikirlerin bulunması ve planların yapılması süreçlerini içerir. İyi içerik, müşterilerin yaşamlarıyla ilintili ve markanın kişiliğini yansıtan ilkeleri kapsıyor olmalıdır. Örnek bir içerik planını içeren Excel dosyasını aşağıdan indirebilirsiniz.




4. İçerik Oluşturma


Bu aşama içeriği oluşturmakla ilgili tüm aşamaları içerir. Bu, uygun görselleri tasarlamak, yazıyı oluşturmak ve SEO kontrollerini gerçekleştirmek gibi çalışmaları içerir. İşletme içerisinde kendi kaynaklarıyla yapabileceği gibi bunu yapan ajanslara ya da freelancer çalışanlara outsource da edilebilir. Bir başlama bitiş tarihi olmayan sürekli bir iş olduğundan üretme yeterliliğinin devamlılığından emin olunmalıdır. İşletmeler için en düşük maliyetli ve en güvenilir yöntem genelde dıştan profesyonel yardım almaktır.


5.İçerik Dağıtımı


İçerik ne kadar iyi yapılmış olursa olsun doğru yere ulaşmadıkça bir anlam ifade etmeyecektir. Kullanılabilecek üç ana medya kanalından bahsedilebilir; işletmenin kendi medyası, ücretli medya ve kazanılmış medya. İşletmenin medyası işletmenin sahip olduğu tüm kanallardır, email, sms, internet sitesi, blog, sosyal medya hesapları. Ücretli medya bir para karşılığı hizmet alınan medya kanallarıdır. Kazanılmış medya ise viral olmuş içeriğin birçok kanalda dış kaynaklarca dağıtılması sonucu gerçekleşir. Kazanılmış medya tek başına gerçekleşmez, diğer iki ana medya kanalı buna zemin hazırlamalıdır.


Örneğin müşterilerinizin problemlerini çözmek için SEO açısından güçlü içerik oluşturuyorsanız bu kazanılmış medyanızı oluşturmanızdır. Buna yabancı kaynaklar Inbound SEO da diyor.


6.İçerik Güçlendirme:


İçeriğin daha çok tanınan, daha çok takipçili kişilerce dağıtılarak yayılmasını sağlamaktır. "Influencer" diye adlandırılmış bu kişilerin genelde markalı içerikleri yayması için içerik tek başına yeterli değildir, bu noktada karşılıklı bir ilişki kurulması gerekir.


Günümüzde Influencer konusunda en çok karıştırılan konu da budur. Influencer aslında alanında değerli çalışmalar yapmış ve insanların o alanda güven duyduğu kişilere denir. Sosyal medyada çok takipçili her insanın "Influencer" sanılması hem markaların hem insanların kafalarını karıştırmış durumdadır.


7.İçerik Pazarlamasını Değerlendirme:


Değerlendirme için birtakım ölçütler vardır, örneğin sayfa ne kadar görüntülendi? Görüntüleyenlerden kaçı tekrar geldi? Toplamda ziyaret etmiş kullanıcı sayısı kaç? İçeriği görüntüleyenlerin yüzde kaçı markayı hatırlıyor? Siteyi ziyaret etme süresi ne? Bunlar dışında bu içerikle temasa geçip daha sonra linklere tıklama, kaydolma ya da satın alma oranları da bu değerlendirmelere dahil edilir, hepsi somut verilerle karşılaştırılır, amaçlara ulaşıp ulaşılmadığı saptanır. Bunu yapmak için çeşitli ücretsiz pazarlama araçları da mevcuttur.


8.İçerik Pazarlamasını İyileştirme


İçerik pazarlaması geleneksel pazarlamaya göre çok daha ölçülebilirdir, artık yazılımlar tüm verileri depolar ve çıktısını size kolayca verir. Trendler bu kadar hızlı değişirken işletme olarak sizin de içeriklerinizde periyodik olarak iyileştirme yapmanız bir zorunluluk durumundadır.


 

Türkiye'de içerik pazarlama ne yazık ki olması gereken konumdan çok daha geride. Bugün İngilizce bilen çok az kişi ulaşmak istediği bir bilgi için Türkçe arama yapmakta ve bunun sebebi kaynak yetersizliği. Bilimsel kaynakların çoğu yabancı dilde olduğu gibi diğer yararlı makalelerin ve haberlerin çoğu da öyle. Özellikle e-ticarette, kendi sitesini güçlendirmek yerine e-ticaret pazar yerleri üzerinden büyüme çabası bu durumu daha da vahim yapmakta.


İçerik pazarlaması, işletmelerin değer yaratabilmesi, ürünlerinin çözdüğü sorunları anlatabilmesi ve sadık müşteriler yaratabilmesi için pazarlamada çok önemli bir konumda görülmektedir.


Yazılarım hakkında güncelleme almak isterseniz hemen aşağıdan e-posta bültenime abone olabilirsiniz.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page